Meny Stäng

The DOS Story

The Dala Open Stage Story

Bilden t.h. visar det första framträdandet som gjordes på DOS 2012.

Dala Open Stage (DOS) startades den 17 juni 2012 av ett gäng entusiaster som utgjorde ett husband för de som ville testa sina vingar på en riktig live-scen i Borlänge. Entusiasterna heter Kjell Öhman, Björn Hermansson, Peter Gunnebro, Leif Eriksson och Tommy Arnberg. Det tog inte lång tid innan konceptet fylldes med såväl artister som publik och DOS växte snart ur lokalen i Bolanche Rockficka där det en gång startade.

DOS flyttade då sin verksamhet till Hotell Galaxen och genomförde evenemanget i Pub Flying Scotsman under ett par år för att ännu en gång känna att lokalen började bli för liten. Det var inte ovanligt att det var en kö med 20-40 personer som inte kunde bli insläppta p.g.a. max tillåtna antal gäster i lokalen hade fyllts. DOS flyttade ännu en gång och en specialscen byggdes i Galaxen bredvid den största scenen och dansbanan.

Sedan starten har det för mer eller mindre fulla hus stått närmare 1000 akter och uppträtt på DOS-scenen. Evenemanget genomförs en gång per månad, alltid på en lördag och alltid mellan kl 15.00-18.00. Arrangemanget har en vårsäsong, en höstsäsong samt sommaruppehåll. Vi har valt att hålla evenemanget så tidigt på dagen för att alla som vill ska ha en möjlighet att delta både som publik såväl som artist. Det är alltid fri entré.

Vår grundidé med DOS är att vi vill skapa en trevlig och öppen mötesplats för människor som älskar musik i Dalarna oavsett vilken ålder och plånbok man har. Vi tror på att musiken är det bästa sättet att förena människor och motverka det hårda samhällsklimat som idag råder. Vi vill också ge musikutövare en möjlighet att få stå på scen och uppträda oavsett om dom är nybörjare eller proffs, unga som gamla, svensk som utländsk. Vi har under dessa år haft alla sorter på vår scen. Barn, ungdomar, nyanlända, glada pensionärer och allt däremellan som uppträtt, spelat sjungit, stå-uppat, rappat m.m.. Artisterna kan uppträda på egen hand eller med sitt egna band. För de som inte har något eget band och som kanske ej heller aldrig fått chansen att stå på scen tidigare, så erbjuder DOS möjligheten att helt kostnadsfritt kunna bli kompade av ett eminent husband.

Under 2018 har inledde DOS tre nya samarbeten. Det första var med bildningförbundet ABF som stöttar verksamheten på många olika sätt.

I slutet av 2017 frågade DOS om Brunnsviks Folkhögskola med sitt frilansmusiker-program på Wallinskolan i Borlänge skulle vara intresserade av att få möjligheten att med sina musikelever agera husband tillsammans med DOSBANDET. Vi tänkte att detta skulle kunna vara ett unikt tillfälle för dom att erbjuda sina elever denna möjlighet, att faktiskt få testa att öva i skarpt läge på det som dom utbildar sig till. DOS fungerar som en praktikplats. Dom tog bollen och levererar nu ett högklassigt husband med sina elever vid nästan varje DOS-tillfälle.
 
Det tredje samarbetet kom vi på idén till när Rytmus öppnade upp sin verksamhet i Borlänge. Vi tänkte att även deras musikelever skulle kunna dra nytta av vår DOS-scen. Vi tog kontakt med deras ansvariga och det ledde till att musikelever från Rytmus fick ha en stående programplats på vår scen vid varje DOS-tillfälle under det året.
 
2020 slog pandemin till och all livemusik drabbades hårt! Då lades DOS på is och allt gick in i karantänläge. I oktober 2021 återupptog DOS-teamet kontakten och planeringsarbete påbörjades med avsikt att starta upp vår scen igen. Nu är detta ett faktum och Dala Open Stage byter plats till Broken Dreams i Borlänge och startar åter upp i mars 2022.
 
Sedan många år tillbaka så får vi hjälp av vår lokala musikaffär Musikcenter som lånar ut bas- och gitarrförstärkare som vi har på scenen och som alla som vill får använda.

Husbanden repar in låtarna för att sedan göra ett genrep med artisten några dagar innan det är dags att stå på scen i skarpt läge.

Vi ser ofta hur individer växer och blir glada och stolta över att ha vågat. 

Tack vare ett välordnat arrangemang, många spelsugna människor och sist, men inte minst, en oerhört trogen och helt underbar musikälskande publik har DOS idag blivit i det närmaste en institution i Dalarnas musikliv och en kär samlingspunkt för människor som vill träffas, umgås, äta och dricka gott och lyssna på det fantastiska utbud av musik Dalarna har att erbjuda!

DOSBANDET tar emot ABF:s hedersvärda kultur- och folkbildningspris 2019!

I april 2019 mottog DOSBANDET ABF:s kultur och folkbildningspris. Priset delas ut årligen till en ideell person eller förening som genom sitt engagemang bidrar till att alla människor får möjlighet att ta del av ett rikt kulturliv.

För att möjligheten till kultur och bildning verkligen ska bli en möjlighet för alla och jämlik, krävs det ett stort, brinnande engagemang och ibland särskilda insatser. Kulturpriset är instiftat för att uppmärksamma dessa eldsjälar.

Summan är 5000 kr samt ett konstverk. ABF Borlänge Nedansiljans styrelse utser vinnaren.

Motiveringen till priset var följande:
Genom sitt oerhörda engagemang, sin glädje och genuina kärlek till musiken skapar de en varm och välkomnande atmosfär för alla som finns i deras närhet.

Lyhörda, engagerade Folkbildare som på ideell basis lägger ner hela sin själ och hjärta i att hjälpa alla som vill att arrangera sin text eller musik för att få träna på att framföra dem på scen inför en stor publik tillsammans med proffsiga musiker.

Det är en ovärderlig skola för alla oetablerade musiker men också en plats där musiken får finnas bara för sin egen skull. Utifrån lust och glädje!

Att få prova att våga äntra en scen och göra sin röst hörd, det är själva kärnan i folkbildningen.

Det är också en del i demokratins självförsvar.

Vi hoppas att DOS kommer att leva vidare i många år framåt.

För att förstå vidden av DOS måste det upplevas på plats!

DOS-teamet hälsar dig varmt välkommen att uppleva magin med oss!

DOSBANDET tar emot ABF:s hedersvärda kultur- och folkbildningspris 2019
Artikel om Dala Open Stage i Borlänge Annonsblad